The William, Melbourne

Project Details

  • Builder: Built
  • Contractors: Expoconti
  • Architect: Bruce Henderson Architects
  • Location: Melbourne, VIC
  • Project Value: $100 Million

Originally built in 1966 as an office building, ‘The William’ has been turned into a vibrant 531 apartment building in the heart of Melbourne’s legal precinct.

The two-year, $100 million dollar project was undertaken by builders’ BUILT, contractors’ EXPOCONTI and Bruce Henderson Architects.

Our Technical and Sales Teams made regular on-site visits, offering both design and installation solutions. Specifically, the team ensured all the external walls met the required wind loads, along with designs for all 5-8 metre high external walls for the shop fronts.

Initially, BUILT builders investigated their options of having windows in full height and across, but doing this would require an internal stud wall adjacent to the window to support the plasterboard. This would be costly so we were asked to step in and provide expert technical advice.

Using our MAXIframe External Wall Framing System, we were able to provide a full design specification for the entire external façade that met wind load requirements, and also allowed one stud wall to accommodate both internal and external linings.

This delivered a cost saving of both labour and material. One plastering company was able to complete all works (internal and external) which reduced wait times, allowed for full control of each stage, and less number of tradesmen required on the site.

In total, the following Rondo products were supplied to ‘The William’;
• 8000m2 of Rondo KEY-LOCK® Concealed Suspended Ceiling System
• 195,000 lm of Rondo’s Steel Stud and Track
• 55,000 lm MAXIframe® External Wall Framing System
• 1000 x PANTHER® Sound-Rated Access Panels



Loading